Jezelf bevrijden van gewoonten

Het laatste nieuws

Jezelf bevrijden van gewoonten

Uit ” light on life” van BKS Iyengar.

Als het bewustzijn als een meer wordt voorgesteld, zijn er primaire golven of fluctuaties van het bewustzijn op de oppervlakte van het meer. Als je bv wordt teleurgesteld dan veroorzaakt dat een primaire golf op de oppervlakte van het meer. Je moet jezelf kalmeren , de teleurstelling verwerken; een uitdaging die als het ware een rimpeling veroorzaakt op het oppervlakte. De secundaire fluctuaties zijn anders. Die stijgen op vanaf de bodem van het meer. De bodem van het meer is zanderig en als je maar genoeg teleurstellingen moet verwerken ,maakt de rimpeling aan het oppervlakte een golf die naar de bodem gaat en de rimpeling maakt ongemerkt een zandbankje, zodat daar een bergje teleurstelling ligt. Het zandheuveltje op dekbodem zendt secundaire golven uit.

Zo creëer je een kwaadheids-, of prikkelbaarheid- of teleurstellingsheuvel en elke binnenkomende prikkel stuurt een golf naar beneden die betreffende heuvel raakt. Langzaam verword je  een geïrriteerd mens of een kwaad persoon. In de loop van de jaren  worden de heuvels een berg die krachtige golven uitzendt die niettemin moeilijk te bespeuren zijn.

Bij het beoefenen van yoga gaat het erom de omvang van de subliminale zandheuvels te verkleinen en ons te bevrijden van deze en andere fluctuaties in ons bewustzijn. Iedereen streeft naar vrij zijn. Niemand wil graag gemanipuleerd worden door onzichtbare krachten, maar dat is precies wat de zandbanken van samskara in de duistere diepten van het onbewuste doen.

Afgelopen week heb ik een zandbank opgeruimd en voel ik mij vrij. Ik ga weer op mijn eigen benen staan.

Positief, energiek en vol vertrouwen.

namaste

Laat een bericht achter