BKS Iyengar

BKS Iyengar

Een uitspraak van BKS Iyengar:

When I practice, i am a philosopher,
When I teach, i am a scientist,
When I demonstrate, i am an artist.

Geboorteplaats BKS Iyengar

Geboren in 1918 in het zuiden van India, leerde BKS Iyengar, van zijn Guru (meester) Sri Krishnamacharya op zijn vijftiende levensjaar enkele yogahoudingen om zijn gezondheid te verbeteren. Op dat moment leed hij aan TBC tyfus en malaria. Zijn schoolopleiding moest hij stopzetten.Omdat zijn lichaam erg zwak en stijf was verloor Krishnamacharya zijn interesse voor hem.

In 1935 werd een internationale vergadering gehouden door YMCA in Mysore. Daar werd Krishnamacharya gevraagd een Yogademonstratie te geven. Omdat een van zijn leerlingen hem plotseling had verlaten werd BKS IYENGAR gevraagd voor deze demonstratie.Door de totale inzet van Iyengar werd de demonstratie een succes en Iyengar door Krishnamacharya in ere hersteld. Vele jaren zou Iyengar bij zijn Guru blijven.

Lesgewoontes

In die tijd was het niet de gewoonte om in groepen les te geven, laat staan dat mannen en vrouwen door elkaar les zouden krijgen. Iyengar echter gooide vele gewoonten opzij en gaf les zowel aan vrouwen, en mannen en gemengde groepen. Naast de vele goede referenties werd hij echter daardoor ook verguisd. De toeloop en het enthousiasme bleven en hij accepteerde elke opdracht.

Later werd hij ook gevraagd om les te geven aan zieke mensen of gehandicapten. Tijdens de vele jaren waar hij ervaring op deed met zieke en gehandicapten, en de goede contacten die hij had met diverse artsen ontwikkelde hij een dusdanige methode waarbij hij niet alleen mensen kon laten herstellen van een ziekte of operatie maar zelfs mensen kon genezen. Door mensen les te geven die ziek of gehandicapt waren ontwikkelde Iyengar hulpmiddelen die uiteindelijk typerend zouden worden voor Iyengar Yoga

Niemand had ooit kunnen vermoeden dat de eens zo’n zwakke B.K.S Iyengar een Yoga methode zou ontwikkelen die zo’n krachtige en populaire vorm van Hatha Yoga zou worden en door de beoefenaars, uit eerbetoon aan Iyengar, uiteindelijk de naam Iyengar Yoga heeft. Inmiddels is Iyengar yoga wereld wijd de meest gebruikte vorm van yoga.